Logo
Mensen meppen doe ik bijna dagelijks.

Inleiding

Voordat je begint te tekenen willen we je even wijzen op fouten die veel beginners maken. Je hoeft dit dus niet te lezen als je al ervaring hebt.

Tips voor tekeningen

Zo moet het dus niet!
Zo moet het dus niet!
Post geen onafgemaakte tekeningen of 'testjes'.
Het is niet de bedoeling dat je onafgemaakt werk post. Daarom wordt je tekening ook eerst bewaard voordat je hem kan posten. Als je geen zin meer hebt kun je het ook beschikbaar maken voor collabs of aan iemand anders geven zodat een ander je tekening kan afmaken. Je kunt anders ook eerst even oefenen in de paintchat. Daar maakt het niet veel uit wat je tekent en of het af is of niet.

Begin niet te groot.
Veel nieuwelingen beginnen vaak te groot. Meestal maken ze simpele tekeningen. Als ze meteen in het grootste formaat beginnen, ziet het eruit alsof er nog een heleboel aan moet gebeuren of plaatsen ze een klein figuurtje in een grote lege achtergrond. Als je klein begint, kun je het nog simpel houden. Dus, als je nieuw bent met oekaki raden we je aan om in een klein formaat te tekenen. Later kun je natuurlijk steeds groter werken.

Besteed tijd aan je tekening.
In het begin is het belangrijk dat je tijd besteed aan je tekening (tenminste 20 minuten), dan leer je foutjes te zien en het te verbeteren. Vaak zien mensen die nog maar net (op de computer) tekenen die foutjes niet omdat ze al snel denken dat ze klaar zijn terwijl dat misschien niet zo is. Gewoon even wachten met posten en goed kijken. Het is misschien niet wat je gewend bent en waarschijnlijk zie je eerst zelf ook niets, maar na een tijdje word jouw oog er beter in en kun je zo ook beter gaan tekenen.

Blijf van de airbrush, watercolor, dodge en burn af!
We zien regelmatig beginners die deze tools als eerste pakken en er meteen een enorme vlekkenboel van maken. Het is daarom aangeraden eerst met de pencil of pen te beginnen. Een ondergrondje van pencil of pen en daaroverheen de watertool of airbrush kan ook werken. Het is natuurlijk niet verboden hiermee te experimenteren, maar laat het even zitten bij de eerste tekeningen die je hier post.

Geen schreeuwende kleuren gebruiken
Veel beginners houden ervan alle kleuren zo fel mogelijk te pakken (dus in de hoek van de kleurenkiezer). Dit staat schreeuwerig. Doe dit dus niet. Subtiel gebruik hiervan wel.

Besteed ook tijd aan kleurplaten.
Als je denkt nog niet zo goed te kunnen tekenen mag je gerust oefenen met kleurplaten. Maar, ook hier geldt dat we willen dat je er tijd aan besteed. Kijk eens goed wat voor kleuren je mooi vind, probeer wat uit en voeg zonodig wat schaduw toe.

"Ik ben anime/manga gek! Ik ga een animehoofd tekenen zonder het oogwit!
Er zijn ook andere stijlen en onderwerpen dan anime/manga en hoofden op de wereld, dus het zou interessanter en ook leerzamer zijn als je ook andere dingen probeert.

"Ik wil een oog tekenen."
Oogtekeningen zijn evil! 

"Ik kan geen schaduw tekenen."
Veel beginners laten het schaduwwerk vaak liggen. De eerste tip die ze dan krijgen gaat dan meestal over het ontbreken van de schaduw. Het kan best lastig zijn, maar wees er niet bang voor. Als je het nooit probeert kom je niet ver. Het kan ook geen kwaad als je de schaduw natekent. Het is ook aan te raden om een iets andere kleur voor de schaduw te gebruiken. Simpelweg een zwartere versie staat meestal niet mooi.

Tekst animeren
Bewegende tekst beschouwen we meestal niet als animatie. Als je een animatie maakt, laat dan een poppetje bewegen.

Sla je tekeningen op.
Na een tijdje verdwijnen tekeningen van de site, dus als je ze niet kwijt wilt raken kun je ze maar beter op je computer opslaan.

Reacties/forumpraat

Controleer je spelling.
Vergeet die msn taal en probeer een beetje te letten op je spelling. Het is niet prettig lezen als je zinnen vol fouten staan en je komt zo ook dommer over. Kijk dus voor je iets post even of er geen foutjes in je tekst zitten.

Lees de FAQ voordat je een vraag stelt!
Het is al vaak voorgekomen dat mensen een vraag stellen waar gewoon het antwoord van in de FAQ staat, dus kijk eerst of je antwoord daarin te vinden is voordat je je vraag stelt.

Upload je plaatjes.
Links naar plaatjes verdwijnen na een tijd. Het is erg vervelend als iemand je mooie tekening of goeie grap niet meer kan zien en er een errorbericht in de plaats staat. Ook hebben forumleden meestal geen zin om te klikken op een link.

Post geen gigantische plaatjes.
Dat is onleesbaar zo! Niet iedereen heeft een gigantische resolutie. Als je een plaatje uploadt kun je het verkleinen.

Het editknopje achter je naam.
Psst, je kan je eigen tekst aanpassen door het editknopje achter je naam Spelfouten kun je dus verbeteren en je hoeft niet te dubbelposten.

Referenties.
Als je een referentie (dus voorbeeld) voor je tekening hebt gebruikt, zien wij het ook graag, dus geef bij je tekening een link naar je referentie(s).

"Poep, #@! Ik haat iedereen!" en dergelijke...
Je bent een kneus. Verbannen voor altijd!

"Mijn tekening is zo mooi!"
Jezelf ophemelen als je tekening is gepost wordt vaak niet zo gewaardeerd. Wees eerlijk en kritisch voor jezelf, daar kom je het verst mee.

Post je werk niet in iemand anders topic.
Mocht je niet-oekaki werk willen posten in het tekenforum, ga gerust je gang! Maar doe het dan niet in een topic waar iemand anders haar/zijn werk heeft gepost. Op deze manier raken tekeningen niet door elkaar zodat het prettiger lezen is en kan iedereen reageren op je tekeningen zonder dat iemand anders de aandacht opvraagt.

Wat zijn de augurken, knoflook en kwark waar jullie het over hebben?
Etenswaren natuurlijk.

Nog meer nuttige informatie

Dit was het! Als je meer wil weten kun je ook hier eens kijken:

FAQ (veelgestelde vragen en antwoorden)
Hoe werkt Shi-painter?
Hoe werkt Chibipaint?

Veel succes en plezier!