Logo
Ik verkocht uien aan mijn kat.

Instellingen

0000007116.jpg Voor iedereen die geen idee heeft wat al die knopjes in Shi-painter betekenen, is er een handleiding. Voordat je begint, zorg ervoor dat je de grootte van je tekenveld juist bepaalt. Als je eenmaal begonnen bent, kan je dat niet meer veranderen. In het geval van Shi-painter kies je als applet Shi-painter met of zonder animatie. Het eerste getal daaronder staat voor de X-as ofwel de breedte en het tweede getal voor de Y-as ofwel de hoogte.

Knoppen bovenin

Bovenin staan knoppen die elk maar 1 functie hebben. 0000007118.jpg

Upload. Als je hierop klikt krijg je een schermpje met de vraag of je je tekening wilt uploaden. Als je op ja (yes) klikt dan komt je tekening op de site te staan. Je kan je tekening bewaren om later verder te tekenen of je kan je tekening op de site zetten zodat iedereen hem kan zien.

Float. Hiermee kan je je het hele scherm gebruiken als je je tekening uitvergroot in plaats van het kleinere schermpje dat je zonder float krijgt. Als je op float klikt krijg je een schermpje dat vraagt of je de float-optie in een nieuw scherm wilt gebruiken. Als je nog een keer op float klikt keert alles weer in de normale stand terug.

Redo. Als je iets ongedaan hebt gemaakt met undo kan je dat weer ongedaan maken met redo. Je haalt dus weer terug wat je met undo hebt weg gehaald.

Undo. Je maakt je laatste handeling ongedaan. Het is dus alsof je het nooit hebt gedaan. Dit kan meerdere keren achter elkaar, maar je kan niet oneindig doorgaan met je acties ongedaan maken.

Fill. Deze knop is gelijk aan de paint bucket of emmer met verf die in veel andere programma's voorkomt. Met fill kan je een egaal vlak egaal inkleuren met een kleur.

Toolbar

De toolbar heeft verschillende knoppen (hier 1 t/m 11 genummerd) en de meeste knoppen hebben meerdere functies die te voorschijn komen als je er meerdere keren op klikt. Ik zal ze een voor een behandelen.

0000007120.jpg1.
Pencil.
Hiermee kan je lijnen met een scherpe rand tekenen. Deze tool werkt met pixelachtige structuur voor de randen van de lijnen.
Water. Dit staat gelijk aan water colour ofwel waterverf/aquarel. De naam is misleidend, maar hiermee kan je in ieder geval kleuren in elkaar laten overlopen. Ik vind het zelf meer weg hebben van olieverf of acryl.
Airbrush. De aibrush heeft een zachte rand en hiermee kan je 'airbrushen'. Persoonlijk raad ik je aan om deze tool niet te gebruiken, tenzij je er heel erg goed mee overweg kan. Het geeft nogal snel een vlekkerig resultaat.
Pen. Hetzelfde als pencil, maar de lijnen hebben geen pixelachtige rand.
EPen. Deze tool geeft een vlekkerig effect.
Mosaic. Met deze tool kan je een moza�ek-effect bereiken. Het resultaat ziet er nogal pixelig uit.

2.
Dodge.
Hiermee maak je een kleur lichter.
Burn. Hiermee maak je een kleur donkerder.
Soft. Hiermee maak je je tekening plaatselijk waziger. Het heeft hetzelfde effect als 'blur' in andere programma's.
Text. Hiermee kan je getypte tekst in je tekening verwerken.

3.
Copy.
Met deze tool kan je een rechthoek trekken en alles wat er binnen die rechthoek valt wordt gekopieerd en kan naar een andere plaats in je tekenveld gesleept worden.
FlipHorizontal. Voor horizontaal spiegelen. Handig om te controleren of je tekening niet misvormd is.
FlipVertical. Voor verticaal spiegelen.
Rotate. Voor roteren ofwel draaien.

4.
Erase.
De gum met een harde rand.
Esmooth. De gum met een zachte rand.
EraseRect. Hiermee trek je een rechthoek en alles wat binnen de rechthoek valt, wordt gegumd.
EraseAll. Wat het schedeltje al doet vermoeden, met deze tool haal je alles wat je getekend hebt weg en kan je opnieuw beginnen. Als je hierop klikt krijg je een schermpje met de vraag of je zeker weet dat je alles wilt wissen. Klik je op ja (yes) dan is alles weg. Dit kan je ongedaan maken met undo.

5.
Solid.
Als je deze aan hebt staan zullen alle andere tekentools (zowel kleurpennen als gum) solide werken.
Halftone. Hiermee kan je met halftones werken, beter bekend van de tones uit mangastrips. Als je met je rechtermuisknop op deze tool klikt, krijg je een menu met verschillende tones waar je uit kan kiezen.
Texture. Hiermee kan je texturen aanbrengen. Als je met je rechtermuisknop op deze tool klikt, krijg je een menu met verschillende texturen waar je uit kan kiezen.

6.
Freehand.
Hiermee kan je lijnen vanuit je losse pols tekenen.
Line. Hiermee kan je rechte lijnen tekenen.
Bezier. Hiermee kan je gebogen lijnen tekenen. Dit vraagt om wat oefening, maar het is niet al te moeilijk.
SolidRect. Hiermee kan je gevulde rechthoeken tekenen.
Rect. Hiermee kan je ongevulde rechthoeken tekenen. (Alleen de rand.)
SolidOval. Hiermee kan je gevulde cirkels tekenen
Oval. Hiermee kan je ongevulde cirkels tekenen.
Fill. Dezelfde functie als de fill die ik hierboven heb beschreven.

7.
Normal.
Als je deze tool aan hebt staan, kan je normaal tekenen.
Mask. Als je deze tool aan hebt staan, kan je niet over de geselecteerde kleur (standaard is dat zwart) heen tekenen. Dat kan handig zijn bij het inkleuren van (zwarte) line art. Om een andere kleur te selecteren klik je met je rechtermuisknop op Mask terwijl je deze kleur in het kleurenpalet hebt geselecteerd.
Reverse M. Als je deze tool aan hebt staan, kan je alleen over de geselcteerde kleur (standaar is dat zwart) heen kleuren. Om een andere kleur te selecteren klik je met je rechtermuisknop op Reverse M terwijl je deze kleur in het kleurenpalet hebt geselecteerd.

8.
Het kleurenpallet.
Als je met je rechtermuisknop in de tekening klikt, kan je kleuren uit je tekening halen en ermee tekenen. Als je dan weer op de originele kleur in het palet klikt, krijg je de oude kleur terug. Dit werkt alleen als je de kleur niet handmatig hebt aangepast.

9.
Handmatig kleuren en transparantie aanpassen.
Met deze tools kan je handmatig kleuren maken. R staat voor rood, G voor groen en B voor blauw. 0 is erg donker en 255 heel licht. Met de A balk kan je transparantie aanpassen. A1 is haast niet zichtbaar en A255 is solide. Dit geldt voor pen-tools, maar ook voor de gummen.

10.
De kwastdikte handmatig aanpassen.
Met deze tool kan je bepalen of je dikke of dunne lijnen wilt. Door rechts te klikken kun je hier ook voor een subtool kiezen.

0000007122.jpg11.
Layer.
Als je hierop klikt, krijg je een lagenmenu dat aan de linkerkant van het scherm verschijnt. Laag nul is de onderste laag en de andere lagen komen in chronologische volgorde daarboven.
Als je op menu klikt, krijg je een submenu met Add layer (laag toevoegen), Delete layer (laag wissen), Visible layers combine (alle zichtbare lagen samenvoegen tot 1 laag) en use preview (dat je kan zien wat er op bepaalde laag zit als je er met je muiscursor boven stil hangt).
Als je op de blauwe balk met 100% klikt, kan je de transparantie van de laag aanpassen. 0% is onzichtbaar.
Als je op het rondje rechts van de blauwe balk klikt, zet je de laag uit. Deze is dan niet meer zichtbaar. Klik je met je rechtermuisknop op een rondje dan zet je alle lagen behalve die laag uit.
Je kan de volgorde van de lagen veranderen door op een laag te klikken en de muisknop ingedrukt te houden. Dan sleep je de laag naar een andere plek in het menu. Je krijgt dan een submenu met shift (verwisselen) en combine (samenvoegen).

Het tekenscherm

0000007124.jpgOnder en links van je tekenvlak zitten paarsblauwe balken. Dit zijn scroll balken. Daarmee kan je door je tekening navigeren als hij te ver ingezoomd is om in zijn geheel in het tekenvlak te passen. Met het + teken kan je inzoomen en met het - teken kan je uitzoomen.
Met de P kan je extra opties van je tablet gebruiken. Let er wel op dat je hiervoor een drukgevoelig tablet moet hebben. Op deze sitekan je de JTablet Plugin downloaden die voor de P tool nodig is. Heb je deze plugin, dan kan je op de P klikken voor een extra menu aan de linkerkant van het scherm.

0000007126.jpgAlpha en size kan je aan of uitzetten door op het hokje aan de linkerkant te klikken. Alpha en size hebben twee balken waarmee je de lijndikte en de mate van het effect kan reguleren.
Apha is voor de transparantie van je kwast. Hoe zachter je drukt, hoe transparanter de lijn.
Size is voor lijndikte. Hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn.

Nou, ik heb geloof ik alles wel gehad. Veel Shi-painter plezier!