Stap 5
Nu gaan we eindelijk inkleuren! Ik kleur vaak per kleur in, omdat ik een speciale maskertechniek gebruik, zodat het resultaat heel netjes is. Deze is niet noodzakelijk, maar ik zal hem er toch bij uitleggen voor de compleetheid.
Ik begin door eerst de roze kleur apart te zetten. Je kan met de toverstaf een kleur selecteren zodat je alleen binnen die kleur kan tekenen en niet kan uitschieten en lekker grote brushes gebruiken. Persoonlijk vind ik het onprettig om voortdurend een stippellijn te zien (plus de toverstaf is langzaam), dus zet ik de kleur op de onderste laag. Natuurlijk gum ik eerst het roze van de gewone kleurlaag weg, anders zou ik niks zien van wat ik doe haha!
Dan ga ik een harde brush te kiezen. In mijn geval kies ik de preset "ink", omdat deze ook een klein beetje mixt met de achtergrond en dat is handig om een kleur te kiezen. Ik ga niet meteen zacht schaduwen, want het is eerst belangrijk om de vorm en kleur van de schaduw te bepalen! Dat is makkelijker met de cell-shading techniek.
Vaak kies ik eerst een kleur uit de omgeving voor de schaduw. Zwart maakt lelijke schaduwen, daarom is het altijd aan te raden met een andere kleur te schaduwen. Als de kleur uit de omgeving (of ergens anders uit de tekening) niet past, kun je natuurlijk een contrasterende kleur uit de kleurenkiezer pakken. Maar vergeet niet de regel van herhalende kleuren. Het is fijner te mixen met kleuren die er al zijn!
Ik pak dus het blauw uit de ruimte en ga even proberen:

Natuurlijk is dit iets te blauw, dus ik ga mixen! Ik doe moeilijk door net die ene pixel te pakken, maar je kan natuurlijk ook de preset "watercolor" pakken en daarmee mixen. Ik probeer alle mengelingen uit tot ik de goede kleur heb. Dan ga ik de vorm van de schaduw bepalen. Ik heb gezien dat ballonnen buiten aan de rand helemaal donker naar licht gaan. Normaal is dit heel erg af te raden, maar dit een ander object en aangezien het in het echt ook zo is, pas ik het hier toe om het materiaal goed uit te drukken:

Je ziet dat ik de helm niet zo heb geschaduwt, deze heb ik geschaduwt volgens de normale natuurwetten. Hier heb je vast wel over geleerd op school. Mijn lichtbron is vaak linksboven voor het beeldscherm (dus onzichtbaar in de tekening zelf), deze heb ik voor jullie aangegeven met de rode cirkel. Jouw lichtbron kan weer op een andere plaats zitten. Kijk maar wat je prettig vindt. Wees ook niet bang om grote vlakken schaduw te gebruiken. Zo heb ik de hele onderkant van de helm donker gemaakt en dat werkt! Als je als ik op een aparte laag werkt kun je oneindig veel proberen, dus er is geen gevaar!
Nu, ik vind het nog wat saai, er ontbreekt lichtreflectie en nog wat belangrijks:doorzichtigheid!
Pak de kleur wat door de blob heen schijnt en mix tot je een goede balans hebt van roze en de achtergrondkleur. De blob is namelijk niet helemaal doorzichtig, het heeft kleur! Dus de achtergrond zal niet helemaal te zien zijn. Als je de goede kleur hebt, maak de achtergrond dan af door de blob heen en laat nog een roze rand over! Aan de rand is het nog felroze van kleur, omdat het materiaal voor het oog daar dichter op elkaar zit (denk ik) en dit heb ik ook gezien bij ballonnen. De realiteit is belangrijk om te weten hoe je iets tekent en inkleurt! Zo ziet het er nu bij mij uit:

Zie je de 2 verschillende lichtroze? Die ene wolk zit iets verder dan de benen van het meisje, dus deze heb ik iets minder doorzichtig gemaakt. Ook heb ik een schoen (zwart vlekje) toegevoegd. Dat is het leuke aan doorzichtige dingen tekenen, je kan wat leuke details toevoegen!
Nu ziet het er natuurlijk nogal raar uit. Maar daar gaan we wat aan doen. Het is tijd om alles zachter te maken. Eerst de blob.
Ik pak de preset "watercolor", omdat deze zacht is en ook een beetje mixt. Dan ga ik daarmee alles zachter maken. Vergeet niet om vaak gebruik te maken van het kleursamplen bij de randen van de kleur! Daardoor maak je het steeds zachter. Maar, deze tool maakt het nog niet zacht genoeg. Het moet echt superrond zijn en dus supervloeiende overgang! Daarom pak ik de preset "smudge", deze is perfect voor het zachtmaken van alles. Je moet eventueel wat instellingen veranderen. Zoals de grootte om met meer detail te werken en de alpha om minder kleur toe te voegen. Vergeet niet om de juiste kleur te pakken bij het smudgen, anders gooi je er per ongeluk bijvoorbeeld een klein beetje zwart bij en dat staat niet zo mooi. Ga bij alle randjes vaak genoeg heen en weer tot het mooi zacht is.
Als je hiermee klaar bent is het tijd om nog wat lichteffecten toe te voegen. Ballonnen en andere glimmende objecten hebben aan de rand lichtstrepen. Dit staat erg leuk in een tekening. Dit detail maakt het helemaal af! Dus maak een paar lichte strepen aan de binnenrand, maar niet overal! Vergeet ook niet dat de sterren licht geven, dus laat de dichtbije ster een beetje reflecteren in het gezicht. Hierdoor worden verschillende kleuren gemixt en dat is interessant om te zien! Vergeet ook niet highlights toe te voegen (ook bij de helm) vanuit je lichtbron, dit doe je met de preset "ink".

Belangrijk: Ik gebruik de smudge niet overal! Op minder vloeinde/ronde materialen (zoals de huid en hier ook de helm) laat ik het alleen bij watertool Bij erg ruwe materialen zou ik zelfs de "dry paint" pakken, zodat je een beetje onregelmatigheid ziet.
Als je klaar bent met het roze, voeg dan de lagen samen zodat je weer met een nieuwe kleur kan beginnen. Kleine stukjes kunnen ook zonder aparte laag. Ik gebruik de maskertechniek alleen bij grote delen van de tekening.
Stap 6
Ik ga nu het 'gewone' deel inkleuren. Dus zonder speciale lichtwetten.
Ik begin door weer te mixen met een achtergrondkleur.

Maar, de achtergrondkleur alleen is niet genoeg voor wit, want dan krijg je lichtblauw! Daarom voeg ik ook een klein beetje grijs toe in het stukje waar ik aan het mixen ben. Belangrijk om te weten: Puur grijs in een kleurige tekening is nooit mooi! Het is daarom belangrijk dat je ver van de rand blijft. Net genoeg dat het er wel grijs uitziet, maar een bepaalde kleur grijs. In deze tekening is het dus een beetje blauwgrijs. Ik ben inmiddels wat verder:

Als je goed kijkt zie je heel veel verschillende kleuren schaduw. Dat komt omdat kleuren een beetje reflecteren op het object ernaast. Zo zie je dat onder de helm de schaduw wat paarser is, de binnenkant van de hand roze heeft en de buitenkant van de hand gele strepen van de ster. Ook een beetje groen van de andere blob.
Je ziet ook dat ik de huid al heb ingekleurd. Paarse schaduw, net zoals de helm. In een tekening met bomen gebruik ik juist een soort bruine schaduw bij huid! Ook heb ik de neus een ander kleurtje gegeven, want puur huidskleur vond ik maar saai. Voor blosjes etc. kun je het beste de smudge gebruiken zonder dat die kleur nog aanwezig is. Met veel streepjes zetten ontstaat er dan langzaam een mooie zachte blos. Ik heb de smudge niet gebruikt voor verdere schaduw van de huid! Alleen de watercolor!
Stap 7
Kleur de groene blob in zoals je bij stap 5 hebt geleerd.
Maar wacht eens even, er mist iets! Ik weet het! Reflectie! Het zijn glimmende beesten, dus het zou leuk zijn als je ook een beetje spiegeling in ze terugziet. Het geeft niet of het wel klopt, het is toch in een onrealistische stijl.
Maak een nieuwe laag aan boven de kleurlaag. Teken dan met een scherpe brush een beetje reflectie in het beest. Ik heb zelf alleen een stukje haar en hand gedaan, deze zijn het dichtbijst. Ook een beetje van de groene blob in de roze. Maar als je lichtbron van een andere kant komt zou je ook het hele gezicht erin kunnen tekenen! Als je dat hebt gedaan zet je simpelweg de alpha van de laag een stuk lager zodat het echt op een reflectie lijkt!
Voeg de lagen vervolgens weer samen. Dit is belangrijk, want als je je tekening uploadt worden al je lagen weer 100%.
Stap 8
Ik ga nu eindelijk de haren inkleuren. Dit doe ik ook weer met een hele andere techniek dus dit heeft weer uitleg nodig.
Voor haren heb je weer een scherpe brush nodig (ik raad "ink" aan), anders krijg je een veel te vloeiende haarbos en dat staat raar, haar heeft allerlei...haren! Die je duidelijk kan zien! Dus niks vloeiends aan!
Ik begin door eerst de juiste schaduwkleur te kiezen. Ik heb hier vanuit de kleurenkiezer moeten kiezen. Dan ga ik beginnen door alsof te doen dat het stuk haar 1 rond object is (zie linkerstaart in voorbeeld). En daarna ga ik weer heen en weer met mijn brush en met veel samplen en de haarlijnen volgen en soort van ronde stekels maken tot ik tevreden ben. Het is vooral voor het tekenen van haar heel fijn om een tablet met drukgevoeligheid te hebben! Ik ga niet alle haren apart tekenen, want dat past niet bij deze stijl! Ik geef alleen de indruk dat het haar is doordat de schaduw niet recht loopt en dus verschillende diktes heeft.

Daarna ga ik met wat extra schaduwkleuren het zachter en interessanter maken. Zo zit er aan de onderkant net wat meer paars. Alle nieuwe schaduwen hebben ook weer nieuwe haarvormen. Kijk maar goed in het voorbeeld! Voor de higlight gebruik ik lichtgeel (geen wit, want het is geen heel erg glimmend object!) en ga ik met dunne lijnen wat streepjes tekenen midden in het lichte gedeelte. Dan ga ik met nog dunnere lijnen een nog lichtere geel gebruiken en het afmaken:

Hier ook: Het kost heel veel proberen! Dus niet getreurd als het nog niet meteen lukt. Geduld, geduld.